Silwan 23 juni 2016

Oost-Jeruzalem: nieuwe bouwplannen Israël oogsten verontwaardiging

Nieuwe Israëlische bouwplannen stuiten op keiharde protesten.

Een keihard gevecht is het: om grond, huizen en het karakter van de buurt. Plaats van handeling is Silwan, een dichtbevolkte Palestijnse wijk van het bezette Oost-Jeruzalem, vlakbij de Haram al-Sharif  (Tempelberg). Vorige week gaven de Israëlische autoriteiten toestemming aan de kolonistenorganisatie Ateret Cohanim om er een nieuw gebouw van vier verdiepingen neer te zetten. Het gebouw is alleen voor joodse bewoners. De plannen maken deel uit van pogingen om dit deel van Jeruzalem, vlakbij de al-Aqsa moskee, zoveel mogelijk joods te maken en de Palestijnse bewoners te verdrijven.

Deels zijn de inspanningen van de kolonisten al gelukt: er wonen nu zo’n 500 kolonisten in Silwan, velen zwaar bewapend, te midden van 45.000 Palestijnen. In totaal wonen er zo’n 300.000 Israëlische kolonisten in bezet Oost-Jeruzalem. In Silwan zijn de kolonisten geconcentreerd in twee wijken. Ateret Cohanim is vooral actief in het hart van Silwan, in Batan al Hawa, waar nu dus een nieuw gebouw mag verrijzen. Zusterorganisatie Elad heeft het vooral voorzien op een deel van Silwan dat tegen de ommuurde stad van Jeruzalem aan ligt, naast het City of David National Park.

Er is internationaal verontwaardiging over de illegale bouwplannen in Oost-Jeruzalem. Zo gaf het Britse ministerie van buitenlandse zaken woensdageen verklaring uit waarin bezorgdheid werd uitgesproken over de bouwplannen in Silwan en de “verontrustende ontwikkeling waarbij de bevolking van kolonisten groeit terwijl Palestijnse bewoners moeten vertrekken vanwege huisuitzettingen en huisvernielingen”. In de Britse verklaring werd ook kritiek geuit op het recente besluit van de Israëlische  regering extra geld uit te trekken voor de nederzettingen, “die illegaal zijn onder internationaal recht”.

Kolonistenorganisaties zoals Ateret Cohanim en Elad hebben nauwe banden met de extreem-rechtse partijen vertegenwoordigd in de regering-Netanyahu. Laura Wharton, lid van de gemeenteraad van Jeruzalem voor de linkse Meretz partij, noemde het groene licht voor de bouwplannen een schandaal. De stad Jeruzalem steunt hiermee, volgens Wharton, de extreem-rechtse plannen van de regering-Netanyahu, die in strijd zijn met het internationaal recht. De gemeentelijke politiek van Jeruzalem “is een circus geworden waarbij de jongleurs hun fakkels het publiek in werpen”.

Een poging van de mensenrechtenorganisatie Ir Amin om via de Israëlische Wet Openbaarheid Bestuur achter de banden te komen tussen de kolonistenorganisatie Elad en hoge Israëlische functionarissen, waaronder minister van Justitie Ayelet Shaked, is door Elad aangevochten en deze week geblokkeerd. Organisaties als Ateret Cohanim en Elad zijn uiterst wazig over hun financieringsbronnen (veelal uit particuliere bronnen in de Verenigde Staten) en politieke connecties. Elad beoogt onder andere de bouw van een groot bezoekerscentrum in het Palestijnse Silwan, vlakbij de ommuurde Oude Stad.

Lees verder:

Ir Amin, website over Jeruzalem

Eyes on the Ground in East Jerusalem, blog over Oost-Jeruzalem

East Jerusalem, dossier over Oost-Jeruzalem van mensenrechtenorganisatie B’Tselem

Silwanic, Informatieve website over Silwan in het Arabisch en Engels

© 2007 - 2024 The Rights Forum / Privacy Policy